- crethiplethi - https://www.crethiplethi.com -

Turkije Opent de Aanval op Israel na Publicatie van VN Palmer Rapport

 Email [1] |

Vrijdag, 2 september 2011 | Door Crethi Plethi

Turkije Opent de Aanval op Israel na Publicatie van VN Palmer Rapport

Zoals verwacht heeft Turkije de diplomatieke aanval geopend op Israël na de publicatie van het Palmer rapport over het Mavi Marmara-incident waarbij 9 doden vielen. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, zei op vrijdag dat de diplomatieke aanwezigheid van Israël in Turkije wordt teruggebracht tot het niveau van tweede secretaris. Davutoglu zei ook dat Turkije bestaande militaire afspraken met Israël opschort.

Het Palmer rapport concludeert dat “militante groeperingen in Gaza een directe bedreiging vormen voor Israëls veiligheid. De opgelegde zeeblokkade was een legitieme veiligheidsmaatregel bedoeld om het smokkelen van wapens naar Gaza via zee tegen te gaan en was in overeenstemming met de vereisten van het internationaal recht.” Volgens het Palmer rapport was de Israëlische beslissing om de Gaza Vloot buiten de blokkade-zone en zonder laatste waarschuwing te stoppen echter “overdreven en onredelijk.” Israël is het met deze conclusie oneens.

Hoewel het rapport Israël oproept om een passende spijtbetuiging over de gebeurtenissen tijdens het incident uit te geven, roept het Israël niet op om officiële verontschuldigingen aan te bieden aan de Turkse regering. In een eerder stadium heeft Israël al spijt betuigd over de doden tijdens het incident en bereidheid getoond om financiële compensatie te betalen. Voor Turkije is dit echter onvoldoende. Het rapport roept Turkije en Israël op om “de diplomatieke betrekkingen te herstellen in het belang van de stabiliteit in het Midden Oosten en de internationale vrede en veiligheid.”

Davutoglu waarschuwde Israël dat als het niet een officiële verontschuldiging voor het incident aanbiedt voordat het Palmer rapport officieel gepubliceerd wordt, Turkije “Plan B” in gang zal zetten.

Dit dreigement heeft betrekking op opmerkingen van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan die vorige maand zei dat als Israël zich niet zou verontschuldigen Turkije een verdere teruggang in de contacten met Israël zou nastreven en zich aggressief zou opstellen tegenover Israël in internationale fora. De Turkse regering heeft ook gedreigd om de economische banden met Israël te verbreken als onderdeel van “Plan B”.

Naast de verontschuldigingen eist Turkije ook financiële compensatie voor de families van de doden en het einde van de blokkade van de Palestijnen in Gaza hoewel het Palmer rapport nu concludeerd dat deze blokkade gerechtvaardigt is vanwege de terroristische dreiging vanuit Gaza voor de inwoners in Israël. Turkije stelde in een verklaring dat het de blokkade van Gaza, ondanks de bevindingen van het Palmer rapport, nog steeds als illegaal beschouwd.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken noemde vijf maatregelen die de Turkse regering heeft afgekondigd tegen Israël:

1. Het beperken van de diplomatieke banden tussen de twee landen tot het niveau van de tweede secretaris wat effectief betekent dat alle diplomaten boven het genoemde niveau uitgewezen worden waaronder dus de Israëlische ambassadeur.

De Israëlische ambassadeur Gabby Levy is momenteel al in Israël en heeft zijn plan om naar Turkije terug te keren geannuleerd. Volgens Israëlische bronnen was Levy’s termijn als ambassadeur half september afgelopen. Er is nog geen nieuwe ambassadeur benoemd.

2. Alle militaire afspraken worden opgeschort.

In feite was dit in zekere mate al van kracht, aangezien Israël al geen drones (onbemande luchtvaartuigen) meer leverde aan Turkije, gezamenlijke militaire oefeningen waren afgelast en ontzegde Turkije Israëlische militaire vliegtuigen de toegang tot het Turkse luchtruim.

3. Turkije zal maatregelen nemen om de vrijheid van het maritieme verkeer in de oostelijke Middellandse Zee te garanderen.

Wat feitelijk betekent dat de kans op een gewapend conflict tussen de Turkse en Israëlische marine is toegenomen.

4. Turkije zal de blokkade van Gaza niet [meer] erkennen en zal de kwestie aan het Internationale Hof van Justitie voorleggen.

5. Turkije zal alle Turkse en buitenlandse Gaza vloot slachtoffers juridisch ondersteunen in rechtszaken tegen de Israëlische betrokkenen van het Mavi Marmara-incident.

Volgens Israëlische functionarissen is het ultimatum van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken in werkelijkheid niet bedoeld om Israëlische excuses te krijgen, want in het diplomatieke verkeer wordt zoiets niet in het openbaar gedaan door middel van bedreigingen en ultimatums. Integendeel, Davutoglu probeerde de Turkse opinie voor te bereiden op het Palmer rapport door te laten zien dat Turkije niet terugdeinst om harde maatregelen tegen Israël te nemen. Het Palmer rapport noemt namelijk niet alleen de Israëlische blokkade legaal, maar is ook kritisch ten opzichte van de Turkse houding.

Het Palmer rapport schreef verder dat de Gaza vloot “roekeloos handelde in een poging om de [legale] zeeblokkade te doorbreken. De meerderheid van deelnemers aan de vloot hadden geen gewelddadige bedoelingen, maar er bestaan ​​ernstige vragen over het gedrag, de ware aard en doelstellingen van de organisatoren, in het bijzonder het Turkse islamistische IHH. De acties van de vloot droegen nodeloos bij aan de kans op een escalatie.”

Het rapport zegt dat de IDF commando’s “die aan boord van de Mavi Marmara kwamen te maken kregen met aanzienlijk, georganiseerd en gewelddadig verzet door een groep van activisten wat hen verplichtte om geweld te gebruiken voor hun eigen bescherming. Drie soldaten werden gevangen genomen en mishandeld […] Verschillende anderen raakten gewond.”

Het rapport uit ook kritiek op Israël: het verlies van levens en verwondingen als gevolg van het gebruik van geweld door de IDF was “onacceptabel.” Als advies geeft het rapport dat er terughoudendheid betracht moet worden als er burgers betrokken zijn bij zo’n actie.

Israël heeft vrijdag opnieuw “spijt betuigd voor het verlies van leven tijdens de Mavi Marmara actie, maar Israel zal zich niet verontschuldigen voor de acties van de soldaten die uit zelfverdediging hebben gehandeld…Israel, net als alle andere landen, heeft het recht om de levens van haar burgers en soldaten te beschermen,” zei een Israëlische woordvoerder.

Het is uiteraard opvallend hoe hypocriet de handelswijze is van de Turkse regering. Recent heeft Erdogan opdracht gegeven om de militaire acties tegen koerdische rebellen op te voeren tot diep in  Irakees Koerdistan vanwege de terroristische aanvallen op Turks grondgebied. Hoe het één veroordeeld kan worden en het ander als volledig logisch wordt gezien door de Turkse regering is mij een raadsel.

Daarnaast houdt Turkije nog steeds een deel van Cyprus bezet wat door de internationale gemeenschap veroordeeld is en waarbij het Turkse gezag over het noorden van Cyprus ook internationaal niet erkend wordt. Ook hier geldt dus een dubbele moraal als het gaat om Turkse belangen.

En de zo geroemde islamitische democratie van de AKP-regering in Turkije gaat zienderogen achteruit nu Erdogan eindelijk de Turkse militairen aan de leiband heeft lopen vanwege de Ergenekon-affaire (een complot-verzinsel door de AKP partij om de Kemalistische seculiere militaire top te ontdoen van hun politieke macht) en tientallen journalisten opgepakt zijn vanwege hun kritische artikelen tegen Erdogan en zijn autocratisch opgelegde islamistische programma.

Het valt te vrezen dat Erdogan het Palmer rapport aangrijpt om het conflict met Israël verder op de spits te drijven. Dat dit uiteindelijk uit kan monden in een gewapend conflict zal voor iedereen duidelijk zijn. De vraag is wat de NAVO gaat doen als het eenmaal zover is, aangezien Turkije lid is van de NAVO. Zal het werkelijk zo zijn dat de NAVO steun gaat geven aan Turkije bij een gewapend conflict met Israël?

Download het volledige rapport hier [2].