- crethiplethi - https://www.crethiplethi.com -

Verbetering Leefomstandigheden in Gaza door Israelische Maatregelen

 Email [1] |

Woensdag, 2 Maart, 2011 | CIDI [2]

Markt in Gaza (bron: Artikel7.nu)

 

Verbetering Leefomstandigheden in Gaza door Israelische Maatregelen

Premier Benjamin Netanyahu kondigde in Februari maatregelen aan die de situatie in de Palestijnse gebieden moet verbeteren. Op 4 februari werden de nieuwe regelingen gepresenteerd door de Israëlische premier en Tony Blair, Vertegenwoordiger van het Midden-OostenKwartet [3]. De maatregelen zullen verregaande positieve gevolgen voor de levensstandaard van de Palestijnse bevolking hebben.

Westoever/Jeruzalem

In gebied C, dat onder Israëlisch bestuur staat, zullen extra scholen en ziekenhuizen gebouwd worden. In het hele gebied B, dat bestuurd wordt door de Palestijnse Autoriteit, maar onder gedeeld veiligheidstoezicht met Israël staat, zal de veiligheidsbevoegdheid van de Palestijnse Autoriteit uitgebreid worden. Israël zal ook toestemming verlenen aan alle infrastructurele bouwprojecten in Oost Jeruzalem die aan de gemeentelijke eisen voldoen. Hieronder zal met name huizenbouw voor de Palestijnse inwoners vallen.

Gaza

De nieuwe Israëlische maatregelen betreffen ook de bouw van een tweede energiecentrale in Gaza en de uitbreiding van de bestaande centrale. Ook gaat Israël in gesprek met de Palestijnse Autoriteit over het verder ontwikkelen van het zogenaamde Gaza Haven gasveld in de Middellandse Zee. De Inleidende gesprekken moeten binnen drie maanden voltooid zijn. Ondertussen kan het gas van het Gaza Haven veld gebruikt worden voor de huidige en toekomstige energiecentrales in Gaza.

Israël is tevens akkoord met de bouw van een nieuwe waterzuiveringsinstallatie en de toevoer van bouwmaterialen hiervoor. Verder zijn 20 nieuwe bouwprojecten goedgekeurd; het gaat hierbij om scholen, infrastructuur, gezondheidszorg en woningen. Belangrijker zijn echter de beslissingen over de handel. Vanaf 1 april 2011 zullen textiel, meubels en landbouwproducten uitgevoerd kunnen worden naar de internationale markten. Nu worden er alleen nog maar bloemen en fruit uit Gaza naar Nederland geëxporteerd. De Israëlische regering heeft tot slot toegezegd dat het onderhandelingen met de VN zal voltooien, zodat meer bedrijven die goedgekeurd zijn door de Palestijnse Autoriteit bouwmaterialen naar Gaza kunnen invoeren. Een proef zou dan op 1 april aanstaande beginnen.

Bron: Israël Nieuwsbrief | Jaargang 26 | nr. 2 | februari 2011